Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων
- Διπλώματα Ευρεσιτεχνιών
- Διπλώματα Τροποποίησης
- Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας
- Κατοχύρωση Βιομηχανικών Σχεδίων
- Μεταφορά Τεχνολογίας
- Nομοθετικά Κείμενα για τις Εφευρέσεις
- Οδηγίες Απόκτησης Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας
- Οδηγίες Απόκτησης Ευρωπαικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας
- Οδηγίες Απόκτησης Πιστοποιητικού Προστασίας Σχεδίων
Το Γραφείο μας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προσφέρει κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων σε νέες τεχνολογίες. Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των εφευρέσεων και των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων καθώς επίσης για θέματα τεχνολογικής πληροφόρησης και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Στα πλαίσια αυτά:
- Κατοχυρώνει τις εφευρέσεις στην Ελλάδα, χορηγώντας Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, Πιστοποιητικά Υποδείγματος Χρησιμότητας και άλλους τίτλους προστασίας.
- Κατοχυρώνει τις τοπογραφίες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
- Προστατεύει τα βιομηχανικά σχέδια.
- Λειτουργεί σαν γραφείο παραλαβής αιτήσεων για ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, για τη διαδικασία κατάθεσης Patent Cooperation Treaty (PCT) και για την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων σε διεθνές επίπεδο.
- Έχει αναπτύξει πρωτοποριακή υπηρεσία τεχνολογικής πληροφόρησης για τεχνικά και άλλα πληροφοριακά στοιχεία από διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και των αρχείων του ΟΒΙ με εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Πιστοποιητικά Υποδείγματος Χρησιμότητας και μικροφίλμς.
- Λειτουργεί τρεις περιφερειακές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες ΔΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, με σκοπό να παρέχει τις υπηρεσίες της τεχνολογικής πληροφόρησης και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.
- Καταχωρεί τις Συμβάσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας σε ειδικό μητρώο.
- Παρέχει συμβουλές και πληροφορίες για το ισχύον νομοθετικό σύστημα, στο χώρο των αρμοδιοτήτων του, την κατοχύρωση των εφευρέσεων και τη σωστή πολιτική προστασίας.
- Εκδίδει έντυπα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
- Διαθέτει για το κοινό του τεχνική και νομική μη δανειστική βιβλιοθήκη.
- Συμμετέχει σε εκθέσεις και διοργανώνει εκδηλώσεις για την ευρύτερη πληροφόρηση του κοινού.
- Γνωμοδοτεί για διάφορα θέματα.
- Ενεργεί δυναμικά στο Διεθνή Χώρο, συνεργαζόμενος με ομοειδείς Οργανισμούς άλλων χωρών και αντίστοιχους διεθνείς και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σ’αυτούς αλλά και προετοιμάζοντας και ελέγχοντας την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών σε θέματα προστασίας εφευρέσεων και μεταφοράς τεχνολογίας.
Ο ΟΒΙ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στοχεύει στην όλο και μεγαλύτερη συμβολή του στον εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση του συστήματος προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας καθώς και την ενθάρρυνση της καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, μέσα από την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, στοχεύει στη διεύρυνση του αριθμού των εφευρετών, επιχειρήσεων και άλλων νομικών προσώπων (π.χ. ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα) που χρησιμοποιούν το σύστημα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, στη διαρκή προσαρμογή του συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των Ελλήνων χρηστών και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Η δυνατότητα πρόσβασης σε ευρύτατες μη εμπορικές βάσεις δεδομένων, το μοναδικό στην Ελλάδα εξειδικευμένο προσωπικό και, ειδικότερα, η τεχνογνωσία που ο ΟΒΙ έχει αναπτύξει στα 17 χρόνια εμπειρίας του, αποτελούν τα εχέγγυα χαρακτηριστικά ενός αξιόπιστου φορέα σε θέματα τεχνολογικής πληροφόρησης και προστασίας βιομηχανικών σχεδίων. Επίσης έχει δημιουργήσει περιφερειακές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες ΔΕ (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης) με στόχο τη διάχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας
- Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) είναι τίτλος προστασίας με ισχύ 20 χρόνων που χορηγείται στον δικαιούχο για επινοήματα νέα, με εφευρετική δραστηριότητα και επιδεκτικά βιομηχανικής εφαρμογής.
- Μία εφεύρεση κρίνεται νέα αν δεν ανήκει στην στάθμη της τεχνικής, και εμπεριέχει εφευρετική δραστηριότητα -αν δηλαδή, κατά την κρίση ειδικού, δεν προκύπτει με προφανή τρόπο από την υπάρχουσα στάθμη της τεχνικής. Επιδεκτική βιομηχανικής εφαρμογής είναι εφόσον μπορεί να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας.
Η διαδικασία χορήγησης περιλαμβάνει:
- Την κατάθεση της αίτησης.
- Προθεσμία 4 μηνών για τυχόν διορθώσεις ή συμπλήρωση ελλείψεων.
- Έλεγχος για το "νέο" και την εφευρετική δραστηριότητα, σύνταξη έκθεσης έρευνας.
- Προθεσμία 3 μηνών για παρατηρήσεις του καταθέτη στην έκθεση έρευνας.
- Σύνταξη τελικής έκθεσης έρευνας.
- Έκδοση ΔΕ.
Προϋποθέσεις απόκτησης Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας
- Νέα θεωρείται μία εφεύρεση εάν δεν ανήκει στη στάθμη της τεχνικής. Με τον όρο στάθμη της τεχνικής περιέχει κάθε τι που είναι γνωστό οπουδήποτε στον κόσμο (παγκοσμίως) από γραπτή ή προφορική περιγραφή ή μα οποιονδήποτε άλλο τρόπο, από οποιοδήποτε πρόσωπο, πριν την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για χορήγηση Δ.Ε.
- Εφευρετική Δραστηριότητα εμπεριέχει μία εφεύρεση εάν, σύμφωνα με την κρίση ενός ειδικού (ανθρώπου του επαγγέλματος), δεν προκύπτει με εμφανή τρόπο από τη στάθμη της τεχνικής.
- Βιομηχανική Εφαρμογή θεωρείται ότι έχει μία εφευρετική εάν το αντικείμενο της μπορεί να παραχθεί ή αν χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας.
Εξαιρούνται από τη χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας
- Οι ανακαλύψεις, οι επιστημονικές θεωρίες και οι μαθηματικές μέθοδοι.
- Οι αισθητικές δημιουργίες.
- Τα σχέδια, οι εικόνες και οι μέθοδοι για την άσκηση πνευματικών δραστηριοτήτων, για παιχνίδια και για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.
- Τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Η παρουσίαση πληροφοριών.
- Οι μέθοδοι χειρουργικής και θεραπευτικής αγωγής του ανθρώπινου σώματος ζώων.
- Οι ποικιλίες φυτών ή είδη ζώων ή βιολογικές μέθοδοι παραγωγής φυτών ή ζώων.
- Οι εφευρέσεις των οποίων η δημοσίευση ή η εφαρμογή αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη.
Δίπλωμα Τροποποίησης
Το Δίπλωμα Τροποποίησης είναι τίτλος προστασίας που χορηγείται για μια εφεύρεση που αποτελεί τροποποίηση άλλης εφεύρεσης που έχει ήδη προστατευτεί με Δ.Ε.
Προϋποθέσεις απόκτησης Διπλώματος Τροποποίησης
Το αντικείμενο της νέας εφεύρεσης πρέπει να συνδέεται με μια τουλάχιστον αξίωση του κυρίου Δ.Ε. Τα κριτήρια χορήγησης που ισχύουν για Δ.Ε. , δηλαδή το νέο, η εφευρετική δραστηριότητα και το βιομηχανικό εφαρμόσιμο, ισχύουν και για τη χορήγηση Δ.Τ.
Εξαιρέσεις από τη χορήγηση Διπλώματος Τροποποίησης:
Οι εξαιρέσεις από τη χορήγηση Δ.Ε. ισχύουν και για τη χορήγηση Δ.Τ.
Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας
Το Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας είναι τίτλος προστασίας με διάρκεια 7 χρόνια που χορηγείται στον δικαιούχο για τρισδιάστατα αντικείμενα με καθορισμένο σχήμα και μορφή, που προτείνονται ως νέα, βιομηχανικά εφαρμόσιμα και με δυνατότητα να δώσουν λύση σε τεχνικό πρόβλημα. Το ΠΥΧ μπορεί να χορηγηθεί π.χ. για εργαλείο, όργανο, συσκευή, σκεύος, εξαρτήματά τους κλπ.
Προϋποθέσεις χορήγησης Πιστοποιητικού Υποδείγματος Χρησιμότητας:
Τα νέα και βιομηχανικά εφαρμόσιμα έχουν την ίδια έννοια με τα αντίστοιχα κριτήρια χορήγησης ΔΕ. Η διαδικασία χορήγησης του πιστοποιητικού υποδείγματος χρησιμότητας περιλαμβάνει:
- κατάθεση αίτησης
- προθεσμία 4 μηνών για τυχόν διορθώσεις ή συμπλήρωση ελλείψεων
- έκδοση ΠΥΧ
Διάρκεια Ισχύος Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας
Το ΔΕ ισχύει για 20 χρόνια από την επόμενη της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης ΔΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση , όμως είναι να ανανεώνεται κάθε χρόνο και μετά τη χορήγησή του. Η ανανέωση επιτυγχάνεται με την καταβολή των ετήσιων τελών προστασίας.
Διάρκεια Ισχύος Διπλώματος Τροποποίησης
Το ΔΤ ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ΔΤ μέχρι τη λήξη της ισχύος του κυρίου ΔΕ στο οποίο αναφέρεται. Για το ΔΤ δεν απαιτείται η καταβολή ετήσιων τελών προστασίας. Η μόνη φροντίδα του δικαιούχου είναι να ανανεώνεται κάθε χρόνο το κύριο ΔΕ. Στην περίπτωση που, μετά από δικαστική απόφαση το κύριο ΔΕ, το ΔΤ μπορεί να διατηρηθεί σε ισχύ με την καταβολή των ετήσιων τελών προστασίας που απαιτούνται για το κύριο ΔΕ.
Διάρκεια Ισχύος του Πιστοποιητικού Χρησιμότητας
Το ΠΥΧ ισχύει για 7 χρόνια από την επόμενη της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης ΠΥΧ. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως είναι να ανανεώνεται κάθε χρόνο τόσο στο στάδιο της αίτησης όσο και μετά τη χορήγησή του με την καταβολή των ετήσιων τελών προστασίας.
Καταχώριση Βιομηχανικών Σχεδίων
Πιστοποιητικό Καταχώρισης Βιομηχανικών Σχεδίων
Ένα βιομηχανικό σχέδιο έχει νομική προστασία εφόσον γίνει καταχώρισή του στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, μετά από αίτηση για την χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού.Βασικές προϋποθέσεις για την προστασία ενός βιομηχανικού σχεδίου είναι να είναι νέο, δηλαδή να μην έχει διατεθεί στο κοινό κανένα πανομοιότυπο σχέδιο ή υπόδειγμα, και να έχει ατομικό χαρακτήρα, δηλαδή να δημιουργεί στον ενημερωμένο χρήστη μοναδική εντύπωση έναντι οποιουδήποτε άλλου σχεδίου.Στις κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες μπορεί να ζητηθεί προστασία συγκαταλέγονται τα κοσμήματα, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, διατροφής, υφαντουργίας, επίπλωσης, διακόσμησης, συσκευασίες, συσκευές και μηχανήματα, παιγνίδια και πολλές άλλες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων και των τυπογραφικών συμβόλων (αναλυτική κατάσταση των προϊόντων για τα οποία μπορεί να ζητηθεί προστασία φαίνεται στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του Διακανονισμού του Λοκάρνο).
Καταχώριση Βιομηχανικών Σχεδίων στο Εξωτερικό
Ο ΟΒΙ λειτουργεί σαν γραφείο παραλαβής αιτήσεων:
- για Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για την προστασία μιας εφεύρεσης σε οποιαδήποτε από τα 30 κράτη-μέλη της Σύμβασης του Μονάχου
- για διεθνή κατάθεση PCT (Patent Cooperation Treaty - Σύμβαση Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας), όπου με μία κατάθεση μπορεί κανείς να ζητήσει την έκδοση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας σε οποιεσδήποτε από τις 124 χώρες-μέλη
- για την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων σε διεθνές επίπεδο (Διακανονισμός Χάγης)
Μεταφορά Τεχνολογίας
Με τις συμβάσεις μεταφοράς τεχνολογίας δημιουργείται μεταξύ των συμβαλλομένων η υποχρέωση παροχής τεχνολογίας έναντι συμφωνημένου τιμήματος. Ως παροχή τεχνολογίας εννοούμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- την άδεια εκμετάλλευσης ή τη μεταβίβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ή Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας ή Βιομηχανικών Σχεδίων
- την παροχή τεχνικών κατασκευαστικών οδηγιών, σχεδίων ή υπηρεσιών
- την παροχή υπηρεσιών οργάνωσης και διοίκησης ή ειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών παρακολούθησης και ελέγχου
- τη γνωστοποίηση βιομηχανικών απορρήτων που εφαρμόζονται για την παροχή αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών
- την από κοινού έρευνα ή ανάπτυξη νέας τεχνολογίας, επιδεικτικών ή πειραματικών προγραμμάτων ή έργων
- την παροχή τεχνικής βοήθειας με τη μορφή ενημέρωσης, καθοδήγησης και κατάρτισης προσωπικού.
Η καταχώριση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- με κατάθεση αντιτύπου της σύμβασης
- ή με συμπλήρωση του ειδικού εντύπου που παραχωρεί ο ΟΒΙ
Η καταχώριση των συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΟΒΙ, προκειμένου να μπορεί να συζητηθεί στα ελληνικά δικαστήρια οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των συμβαλλομένων.