Εργαστήριο Μελέτης Διδασκαλίας και Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας
Το ΕΜΔΔΕΓ αποτελεί νησίδα γλωσσολογικής και γλωσσοδιδακτικής έρευνας, σε στενή συσχέτιση με εκπαιδευτικές προτάσεις και παρεμβάσεις. Βασικοί στόχοι του είναι η υποβοήθηση και ενίσχυση του διδακτικού έργου που παρέχεται από τα μέλη του, η εκπόνηση υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, με τη δημιουργία ενός ελκυστικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, καθώς και η αύξηση των γνώσεων που αναπτύσσονται από ερευνητικές ομάδες με κοινά ή συμπληρωματικά ερευνητικά ενδιαφέροντα. Το ΕΜΔΔΕΓ θέτει στη διάθεση των μελών του βιβλιοθήκη, αρχείο έντυπου, ηλεκτρονικού και οπτικοακουστικού υλικού και τράπεζα εξοπλισμού ερευνητικής παρατήρησης.
Θεσμοθετημένο εργαστήριο. ΦΕΚ: 146 14/07/1999
Ερευνητικές Δραστηριότητες
Διάδοση και διδασκαλία της Νέας Eλληνικής ως δεύτερης και ξένης γλώσσας.
Μελέτη και ανάλυση της ΝΕΓ, κυρίως από κοινωνιογλωσσολογική σκοπιά.
Επιστημονική συμβολή σε ζητήματα γλωσσικής πολιτικής.
Εργαστηριακή Υποδομή
Οι εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου βρίσκονται στο κεντρικό campus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη του Βόλου.
Το Εργαστήριο φιλοξενείται σε δύο χώρους με συνολική επιφάνεια 65 τ.μ.
Ο εξοπλισμός πληροφορικής του Εργαστηρίου περιλαμβάνει 6 σταθμούς εργασίας, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στους χρήστες για τη διαχείριση δεδομένων.
Τα διαθέσιμα και διαχειριζόμενα λογισμικά που χρησιμοποιεί το Εργαστήριο είναι τα εξής: SPSS 20, Wondershare Rapid E-Learning Suite Deluxe, ABBYY FineReader, SDL MultiTerm Desktop 2011, Ephorus και Alceste.
Το Εργαστήριο ΜΔΔΕΓ διαθέτει τη δική του δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 800 βιβλία και περιοδικά, όπως επίσης και ψηφιακή βιβλιογραφία, κυρίως διδακτικών υλικών.
Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις
Διδασκαλία της Νέας Eλληνικής ως μητρικής γλώσσας.
Διάδοση και διδασκαλία της Νέας Eλληνικής ως δεύτερης και ξένης γλώσσας .
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε θέματα πολυγλωσσίας και διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης.
«Λειτουργία Θερινών Τμημάτων» (Υποδράση 2.3), Πράξη «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών», 2010-2013. Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ελληνικά για Μετανάστες Γονείς (ΕΛΜΕΓΟ), 2010-2013, Χρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2012.
Ανίχνευση και ανάλυση των γλωσσικών και επικοινωνιακών αναγκών ενηλίκων Αλβανών/-ίδων μεταναστών/-ριών στο Βόλο, 2010-2011. Χρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Γλωσσική επίγνωση παιδιών Δημοτικού και επίγνωση γλωσσικής διδασκαλίας μελλοντικών δασκάλων: δοκιμή ενός μοντέλου δυαδικής διερεύνησης, 2012-2013. Χρηματοδότηση από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ECONOLANG: Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις στάσεις για τις γλώσσες και στα κίνητρα για την εκμάθησή τους, Ελληνογαλλική συνεργασία 2013-2015, Γενική Γραμματεία Τεχνολογίας και Έρευνας.