Εργαστήριο Μηχανικής τροφίμων - Βιοσυστημάτων και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων και Αγρουλικών
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ερευνητική δομή που μπορεί να εξυπηρετήσει την πρωτογενή αγροτική παραγωγή, την αγροτική βιομηχανία, τη βιομηχανία τροφίμων και βιο-συστημάτων, τις βιομηχανίες φυσικών φαρμακευτικών προϊόντων, τις βιομηχανίες συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και τη ζωική παραγωγή και τις επιχειρήσεις προϊόντων ζωικής προελεύσεως. Το Εργαστήριο διαθέτει παροχή υπηρεσιών τόσο στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στη βελτίωση ποιότητας, σε θέματα μελετών διασφάλισης ποιότητας όσο και σε πλήρη αναλυτική κάλυψη η οποία μπορεί να είναι είτε χημική είτε μικροβιολογική σε τρόφιμα, ζωοτροφές και νερά. Επίσης το εργαστήριο εξειδικεύεται στην ανάπτυξη μεθόδων αξιοποίησης βιο-αποβλήτων και στην εξαγωγή φυσικών αντιοξειδωτικών και υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Μη Θεσμοθετημένο εργαστήριο.
Ερευνητικές Δραστηριότητες
Παραγωγή αντιοξειδωτικών από φυσικές πηγές.
Νανο-τεχνολογικές εφαρμογές στο χώρο των αγροτικών βιομηχανιών και βιομηχανιών τροφίμων.
Εφαρμογές τεχνολογίας μεμβρανών στα τρόφιμα και στην αγροτική βιομηχανία.
Βιομηχανικές ζυμώσεις για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.
Μηχανικές ιδιότητες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.
Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής με έμφαση σε νέες καλλιέργειες και στις πράσινες τεχνολογίες.
Παραγωγή προϊόντων μικροβιακών ζυμώσεων (πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες, ένζυμα, αλκοόλη, οργανικά οξέα, κλπ) με χρήση στα τρόφιμα ή άλλες βιομηχανίες.
Ανάπτυξη καινοτόμων βιοδραστικών, βιολειτουργικών, προβιοτικών τροφίμων.
Έλεγχος και βελτίωση μικροβιολογικής ποιότητας, ασφάλειας και διάρκειας ζωής νωπών και επεξεργασμένων τροφίμων με ήπιες, φυσικές, βιολογικές μεθόδους.
Πρόγραμμα ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Βιομηχανική έρευνα Τεχνικοοικονομικής Αριστοποίησης της κλασικής μεθόδου υδραπόσταξης για παραγωγή ροδελαίου και ροδόνερου από ρόδα της ποικιλίας Rosa Damascena και αναλυτική διερεύνηση της εναλλακτικής καινοτόμου τεχνολογίας υπερκρίσιμης εκχύλισης -Προϋπολογισμός: 200000 Ευρώ
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 20437797-01-000020 Βελτιστοποίηση Υφής - Διατηρησιμότητας και Γεύσης γλυκισμάτων με βάση τον χαλβά Εταιρεία : ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 14490487-01-000032 Εφαρμογή Τεχνολογίας Διείσδυσης μέσω κενού για τη βελτίωση της γεύσης και δημιουργία νέων προϊόντων κατεψυγμένων μαλακίων Εταιρεία : ΚΑΛΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΒΑΪΟΣ Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 15370075-01-000034 Μελέτη Καθαρισμού και Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης Άλμης Τουρσιών Εταιρεία : ΚΕΔΑΠ Α.Ε. Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 19868038-01-000039 Μελέτη Υποκατάστασης Θειωδών με Ασκορβικό Οξύ σε Αποφλοιωμένες Πατάτες Εταιρεία : Ι. ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΟΣ - Δ. ΝΤΑΝΙΚΑΣ Ο.Ε. Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 58404368-01-000041 Ανάπτυξη Ταχείας Μεθόδου Ανάλυσης Επικίνδυνων Μυκοτοξινών σε ξηρούς καρπούς Εταιρεία : ΓΕΩΝΑΤΣ Ε.Π.Ε.Ο.-Προυπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 15991593-01-000042 Ανάπτυξη Μεθόδου Αποχρωματισμού Λιπαρών Οξέων με Βιομηχανική Χρωματογραφία Εταιρεία : ΑΛ. ΖΙΑΚΑΣ - ΕΛ. ΖΙΑΚΑ Ο.Ε..-Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 78471208-01-000046 Μελέτη Ολικής Αξιοποίησης Αίματος Σφαγείου για Παραγωγή Εδώδιμων Προϊόντων σε Σκόνη Εταιρεία Α.ΦΑΣΟΥΛΑΣ-Δ.ΝΤΟΥΦΑΣ Ο.Ε. : -Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 18902762-01-000088 Αξιοποίηση Τυρογάλακτος με Ζύμωση για Παραγωγή Αλκοόλης Εταιρεία ΑΦΟΙ ΣΩΤ. ΡΙΖΟΥ Ο.Ε. : -Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 79148710-01-000106 Ανάπτυξη προϊόντων σνακ ζαγορίσιου φύλλου εμπλουτισμένων με βιοδραστικές φυτικές πολυφαινόλες Εταιρεία DYNAMIC FOODS Α.Ε. : -Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 38592787-01-000113 Μελετη της χρησης φυτικων πολυφαινολων ως αντιοξειδωτικων και αντιμυκητιακων παραγοντων σε ζωοτροφες Εταιρεία VET HELLAS Α.Ε.Β.Ε. : -Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 69206003-01-000050 Παραγωγή βιοδραστικού παραδοσιακού γιαουρτιού με ενσωμάτωση φυτικών πολυφαινολών Εταιρεία ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ Ε.Π.Ε. : Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 92518096-01-000141 Παραγωγή Πολυφαινολών Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας από Απόβλητα Ελαιοτριβείων Εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε :Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 19526550-01-000159 Μελέτη οικολογικής αξιοποίησης τυρογάλακτος για παραγωγή μελισσοτροφής Εταιρεία Σ. Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.:Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 81654331-01-000149 Ανάπτυξη Τεχνογνωσίας Παραγωγής Αρωματισμένης Ψίχας Αμυγδάλου Εταιρεία Θ. και Δ. ΤΣΙΤΟΥΡΑ ΥΙΟΙ Ο.Ε.: Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 18189370-01-000098 Μελέτη της Αξιοποίησης Τυρογάλακτος για Παραγωγή Γαλακτικού Οξέως για Χρήση ως Πρόσθετου Τροφίμων Εταιρεία ΕΞΑΡΧΟΣ Α.Ε.: Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 76236336-04-000013 Χαρτογράφηση περιεκτικότητας βαρέων μετάλλων στα προϊόντα της εταιρείας Ιωάννης Κάντζος και ΣΙΑ Ο.Ε. Εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΖΟΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.: Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 31281037-01-000097 Ανάπτυξη Μεθόδου Αξιοποίησης Τυρογάλακτος με Παραγωγή Πολυσακχαρίτη Τζελάνης με Ζύμωση. Εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ Α.Β.Ε.Ε..: Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 36807399-01-000094 Παραγωγή και Ποιοτική Αξιολόγηση Νέων Μαριναρισμένων Προϊόντων Χοιρινού Κρέατος Εταιρεία ΜΠΟΥΧΛΑΡΙΩΤΗΣ Α.Ε. :Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 72313222-01-000095 Αξιοποίηση Τυρογάλακτος με Παραγωγή Μονοκυτταρικής Πρωτεΐνης με Ζύμωση Εταιρεία Γ. Α. ΝΟΥΣΙΑΣ Ο.Ε. :Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 18533131-01-000096 Αξιοποίηση Τυρογάλακτος με Παραγωγή Μέσω Ζυμώσεως Ξανθάνης Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Εταιρεία: ΧΩΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. :Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 88279408-01-000122 Μελέτη παραγωγής και ωρίμανσης κεφαλοτυριού από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα Εταιρεία: ΑΦΟΙ Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. :Προϋπολογισμός : 8610 €
Κουπόνι Καινοτομίας ΤΙΤΛΟΣ: Απόκτηση Τεχνογνωσίας στη χρήση προσθέτων για διατήρηση μαλακής υφής σε αρτοποιήματα και τσουρέκια. Εταιρεία: ΑΦΟΙ ΟΡΤΟΥΛΙΔΗ Ο.Ε :Προϋπολογισμός : 8610 €
Μonitoring the quality of farmed fish in West Greece (Πρόγραμμα Αρχιμήδης της ΓΓΕΤ)
Παραγωγή έτοιμων σαλατών και ορεκτικών χωρίς χημικά συντηρητικά, με τη χρήση συνδυασμού παρεμποδιστών (Κουπόνι Καινοτομίας της ΓΓΕΤ).
Μελέτη προβιοτικής/αντιμικροβιακής δράσης προβιοτικού σκευάσματος (toyocerin) στη μικροχλωρίδα του εντέρου εκτρεφόμενων χοίρων (Συνεργασία με την Iσπανική εταιρία Rubinum).
Κουπόνι Καινοτομίας Νο: 58520873-01-000125 Συγκριτικη μελετη της ποιοτητας και γευσης εγχωριου και εισαγομενου χοιρινου κρεατος Εταιρεία: ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.: Προϋπολογισμός : 8610 €